Jedz zdrowo za mniej – wskazówka 1: Planuj z wyprzedzeniem
Oszczędzanie pieniędzy na jedzeniu wymaga zmiany nawyków zakupowych, wyeliminowania odpadów i skupienia się na zdrowszych wyborach – a to może wymagać trochę planowania z wyprzedzeniem. Istnieje wiele stron internetowych i aplikacji na smartfony, które pomogą Ci stworzyć i śledzić budżet na żywność i artykuły spożywcze. Możesz też po prostu zacząć od dobrze przemyślanej listy zakupów. Trzymanie się listy zakupów może pomóc Ci uniknąć zakupów pod wpływem impulsu, które mogą szybko złamać Twój budżet.
Planuj mniej jedzenia na mieście. Z powodu ofert za 1 dolara reklamowanych w wielu sieciach, może się wydawać, że fast food jest tańszy niż gotowanie w domu. Ale posiłek dla dwóch osób w restauracji fast-food w USA, z napojami i frytkami, nadal będzie kosztował od 10 do 15 dolarów; dla czteroosobowej rodziny będzie to bliżej 20 do 30 dolarów. Przygotowanie prostego, zdrowego gulaszu wołowego lub pieczonego kurczaka z warzywami, na przykład, może kosztować ułamek tego i pozostawić ci również resztki.
Stwórz listę zakupów. Przygotowując posiłki w ciągu tygodnia, zanotuj, jakiej żywności i zapasów potrzebujesz. Sprawdź swoje szafki, lodówkę i zamrażarkę, aby zobaczyć, co już masz i zanotować wszelkie zbliżające się daty ważności. Możesz nawet pobrać przykładowe listy zakupów, więc wystarczy zaznaczyć odpowiednie pola (patrz „Uzyskaj więcej pomocy” poniżej).
Trzymaj zapas podstawowych produktów. Należą do nich takie składniki jak oliwa z oliwek, mąka, pomidory w puszce, ryby w puszce, mrożone warzywa, suszone zioła i przyprawy, makaron, ryż i kostki rosołowe.
Znajdź tanie i zdrowe przepisy. Niezależnie od tego, czy mieszkasz sam, czy z innymi osobami, istnieje mnóstwo prostych, zdrowych przepisów, które pomogą Ci zmieścić się w budżecie. Kiedy już będziesz mieć garść sprawdzonych pomysłów na posiłki, łatwiej będzie Ci zaplanować i zrobić zakupy na cały tydzień. Zasięgnij opinii współmałżonka, dzieci lub innych członków rodziny na temat posiłków, które chcieliby zjeść.
Przygotuj posiłki z wyprzedzeniem. W niedzielę wieczorem przygotuj obiady na cały tydzień, na przykład siekając sałatki lub robiąc nadzienia do kanapek.
Ogranicz śmieci. Wyeliminuj ze swojej listy niezdrową żywność, taką jak napoje gazowane, ciastka, krakersy, pakowane posiłki i żywność przetworzoną. Te produkty są pełne niezdrowych składników i oferują niewiele w sposobie odżywiania. Ograniczenie ich pomoże Twojemu portfelowi i ciału.
Skup się na zdrowszych wyborach. Planowanie posiłków opartych na niedrogich, ale zdrowych, pełnowartościowych produktach – takich, które zostały minimalnie przetworzone – pomoże Ci rozciągnąć budżet i doświadczyć korzyści zdrowotnych płynących z lepszej diety.
Wskazówka 2: Dokonuj mądrych wyborów żywieniowych
Wybieranie zdrowej żywności zamiast przetworzonych posiłków nie musi nadwyrężać Twojego tygodniowego budżetu. W rzeczywistości warto pamiętać, że śmieciowe jedzenie często kosztuje Cię znacznie więcej niż cena na naklejce. Zła dieta może odbić się na Twoim zdrowiu i doprowadzić do zwiększenia rachunków za leki i usługi medyczne, a także do spadku energii i wydajności. Dokonując mądrych wyborów żywieniowych, możesz jednak zaoszczędzić pieniądze i chronić swoje zdrowie.
Wybieraj pełnowartościową żywność. Żywność wygodna może zaoszczędzić czas, ale będzie kosztować więcej. Na przykład, kupienie bloku sera i samodzielne pokrojenie lub utarcie go jest tańsze niż kupienie przetworzonych plastrów sera lub torebek z tartym serem, a także pozwala uniknąć dodatków zapobiegających zbrylaniu się itp. Podobnie, kupno główki sałaty, umycie i pokrojenie jej samodzielnie jest tańsze niż zakup sałatki w torebkach – i często pozostanie dłużej świeża.
Kupuj mrożone owoce i warzywa. Mrożone owoce i warzywa są tak samo odżywcze jak ich świeże odpowiedniki i nadal dobrze smakują, ale często są tańsze. Jeśli masz miejsce w zamrażarce, największe torby z mrożonkami mają zwykle najlepszą wartość.
Kupuj produkty generyczne/ marki sklepowe. Kiedy robisz zakupy w zwykłych sklepach spożywczych, marka sklepowa lub generyczna będzie często tańsza niż marka firmowa za produkt tej samej jakości.
Szukaj prostych sposobów na oszczędzanie pieniędzy w ciągu dnia. Na przykład zamiast kupować poranną kawę w drodze do pracy lub szkoły, zrób ją w domu. Zamiast kupować śniadanie lub lunch, przygotuj własne, używając resztek lub domowych sałatek, kanapek lub gotowanych jajek.
Kupuj hurtowo. Kupowanie niepsujących się rzeczy, takich jak suszona fasola czy ryby w puszce, luzem może zaoszczędzić Ci pieniądze, a także czas na zakupach. Jeśli masz miejsce, możesz przechowywać kupione luzem ziarna i płatki śniadaniowe w szczelnych pojemnikach i zamrażać łatwo psujące się produkty, takie jak mięso i chleb, w mniejszych porcjach, aby użyć ich w razie potrzeby. Możesz też podzielić się nimi z przyjacielem, co pozwoli wam obu zaoszczędzić pieniądze.
Kupuj produkty w sezonie i kupuj na sztuki. W sezonie produkty są najtańsze, a także najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze. Często taniej jest też kupować owoce i warzywa takie jak jabłka, pomarańcze, grejpfruty, ziemniaki i cebulę w workach, a nie na sztuki – o ile będziesz w stanie zjeść wszystko zanim się zepsuje.
Uważaj na ukryte cukry. Wiele pakowanych produktów spożywczych zawiera duże ilości ukrytego cukru, który może powodować gwałtowne wahania energii i cukru we krwi, a także przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych. Unikaj takich produktów jak błyskawiczne puree ziemniaczane, białe pieczywo, zupy w puszkach i słodkie płatki śniadaniowe.